1 Mayıs İşci Bayramının Tarihçesi
İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik
iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işcler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago(Şikago)'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.
Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.
Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.
Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.
Bazı ülkelerde ise şenlik havasında geçer.Berlin'de bunlardan biri 1 Mayıs için yurtdışından,çevre şehirlerden özellikle bugünü Berlin'de geçirmek için gelenler var.
Türkiye siyasi partilerinin Berlin kollarını,Türkiye merkezli kültürel vakıflarıda alanlarda görmek mümkün.Kurulan sahnelerin bir kısmında Türkçe pop,caz,metal söyleyen sanatçılar hatta türk halk müziği söyleyerek halkı halaya çağıranlar vardı.
Özellikle Almanya metal-iş sendakısıyla birlikte yürümek çok keyifliydi.
Yemek standlarında da satışı yapılan Türk yemekleriydi.Berlin'e boşuna küçük İstanbul demiyorlar.
En güzel tarafı hiçbir tatsız olay yaşanmaması.
En güzel tarafı hiçbir tatsız olay yaşanmaması.
Ben kendi adıma çok eğlendim bugün.
1 MAYIS İŞCİ EMEKÇİLER BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.
ne keyifliymiş yaaa :)
YanıtlaSilAslında bilinçlenmesi gereken birgün,ama her eline mikrofunu alan sendika,dernek,klüp,parti türkiye siyasetini konuştuğu için,eğlenenlerin içinde olmak daha keyif vericiydi.
SilBerlin çok merak ettiğim şehirlerden biri. Bir gün görmek kısmet olur inşallah.
YanıtlaSilUmarım bir gün gelmek fırsatını bulursunuz ve misafirim olursunuz😊
Sil