8 Nisan 2019 Pazartesi

Samsun Çarşamba


Selamlar memleketimden

Samsun'nun Çarşamba ilçesi babamın memleti küçük ama güzel,insanı sıcak bir ilçe.

Kabaceviz Şelaleleri Samsun`a 32 km Çarşamba’ya 16 km uzaklıkta bulunan Kabaceviz Şelaleleri bölgenin görülmeye değer turizm alanlarından biridir. Treking, dağcılık, piknik ve foto safari için yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Yaklaşık 60 metre yüksekliğinde olan şelaleden akan suyun süzülüşü ise güzelliğe ayrı bir anlam katıyor. 
ANIT AĞAÇLAR
HÖYÜKLER
Merkeze bağlı Beyyenice Köyü’nde bulunan Kilise Tepe ve Tepecik Höyükleri ilk Tunç Çağı yerleşimlerine örnektir. 
Tarihi çok eskilere dayanıyor Yeşil ırmak ilçeyi ikiye ayrıyor.Tarih boyunca su olan yerler medeniyetlerin kurulduğu yerler olmuştur.Çarşamba'da bunlardan birçoğuna beşiklik etmiştir.

İlçemizin Tarihçesi. Çarşamba İlçesi; M.Ö. 4000 yılından bu yana kullanılan bir yerleşim merkezidir. Hititlerin (M.Ö.1650-1200) hâkimiyetinden sonra, M.Ö.7.yy'da Miletoslu denizcilerin İris adını verdikleri Yeşilırmak kıyısında şimdiki Ordu köyü civarında Miskire adında koloni kurdukları bilinmektedir.


Çarşamba’nın sembolü ve Türkiye’nin en uzun köprüsü olan Yeşilırmak Köprüsü 1890’lardan bu yana iki yakayı birbirine bağlıyor.
Tarihi milattan önce 4000’li yıllara dayanan Çarşamba ilçesinin ortasından geçiyor Yeşilırmak. Yeşilırmak’ın iki yakasına yayılmış olan Çarşamba’da 1890 yılına kadar ulaşım kayıklarla sağlanıyordu. Halk dilinde “öte geçe-beri geçe” olarak adlandırılan yakaları büyük kayıklar bir araya getiriyordu. Özellikle Şubat ve Haziran ayları arasında suların yükselmesiyle birlikte kolaylaşan ulaşım, karşıya geçirilecek hayvanı olanlara ise aynı nispette güçlük getiriyordu. Zaman zaman can ve mal kayıplarına sebep olan bu zorlu durumun giderilmesi için radikal bir harekete ihtiyaç duyuluyordu.
Çarşamba'yı sel aldı türküsü de sel 1980 yıllarda köprüyü kullanırken sağ görüşü savunanlar sağ taraftan sol görüşü savunanlar sol taraftan yürür böylece hem taraflarını gösterir hemde olası bir kavgadan böylelikle kaçarlarmış.
Çarşamba'nın bundan 30 yıl öncesine kadar varlığını koruyan ahşap mimariye sahip konakları vardı.Teknolojinin ilerlemesiyle burada yaşayan nesiller betondan binalara yerleşti.Malesef bu konaklarda betonlaşmaya yenik düştü.


Tarihleri 1925-1930 lara dayanan bu yapılar malesef günümüzde hiçbir restorasyon yapılmadığı için çürümeye bırakılmış.


Yöremize ait yemekler tarih boyunca varlığını korumuştur mutfağımızın lezzetli olduğunu belirtmek isterim
Samsun içerisinde en ünlü yemeklerden birisi, kaz eti, bulgur pilavı ve yağlı tavuk suyuna batırılmış yufkayla yapılan tirit olarak bilinmekle birlikte Mısır çorbası, kıymalı pırasa,turşu kavurması,yazı pancarı, katık böreği, fındıklı baklava, Yer Pancarı, Mısır Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Keşkek, Karalahana Çorbası,kırçan turşusu-kavurması,kazıyak turşusu,lepsi,tirit,pancar bastiği ve Kocakarı Gerdanı da bölgede bilinen ünlü yemekler arasında yer almaktadırlar.Çarşamba'ya gelirseniz pidemizi tatmadan gitmeyin.

                                                               Kırcan otu
Ferhan Şensoy ve Yıldıray Çınar ilçemizden çıkan ünlülerden.
ÇARŞAMBAYI SEL ALDI TÜRKÜSÜ
Çarşamba İlçemiz dünyaca bilinen ‘’Çarşamba’yı Sel Aldı’’ türküsünün geçtiği yerdir.  


Türkü Ünlü ses sanatçısı Yıldıray Çınar ile özdeşleşmiştir. Yeşilırmak kenarında yapılan düzenleme ile Çarşamba’yı Sel Aldı türküsünün hikâye edildiği alanda rölyef çalışması yapılmıştır. Yeşilırmak kıyısı boyunca Adapark alanındaki parklar, tarihi ev, Tarihi Değirmen ve restoranlar ziyaret edilecek alanlardır. 
İlçemizde gezilecek ve görülecek tarihi yerler ;

KABACEVİZ ŞELALELERİ

TARİHİ DEĞİRMEN
Kirazlıkçay Mahallesi’nde bulunan 1800'lü yıllarda 7 taşlı olarak yaptırılan 1982 yılına katar faaliyet gösteren su değirmenin bulunduğu alan aslına uygun olarak yeniden düzenlendi.
Düzenleme kapsamında tarihi değirmen nostaljik olarak inşa edilirken, kafeterya ve hıdrellez alanı oluşturuldu. 

Çay Mahallesi Canlı Sokakta, Göğceli Mezarlığı içerisinde ve Değirmenbaşı Caddesi’nde bulunan 600 yılı aşkın geçmişi olan Çınar (Yerel tabirle Kavlağan ) ağaçları görülmeye değerdir.  



GÖĞCELİ ÇİVİSİZ CAMİİ
Çivisiz Camii'nin, gezici irşat ekibi yada Selçuklular tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Miladi olarak 1206 yılı civarında yapıldığı düşünülen Çivisiz Camii'nin ahşaplarından alınan örneklerin laboratuvarda incelenmesi sonucu binada yazılan hicri tarihin doğru olduğu sonucuna varılmış. Çivisiz Camii'nin hemen önünde garipler mezarlığı bulunuyor ancak mezarlığın tarihi cemiden daha yeni. Buradaki mezar taşlarında yapılan inceleme sonucu en eski kabrin 300 yıllık olduğu tespit edilmiştir.
1206 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen yapı tamamen ahşap malzemeden yığma tekniği ile inşa edilmiştir. Kapladığı 392 m2'lik alanla Türkiye'deki en büyük yığma ahşap camilerden biri olan yapı aynı zamanda Türkiye'deki en eski ahşap camidir.







7 yorum:

  1. Blog takip etkinliğinden geldim güzel bloguna selamlar.

    YanıtlaSil
  2. ay aklımda olsun ne güzel yermiş, karadeniz hiç bilmem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence ülkemizin en görülmeye değer yerlerinden biridir😊Memleketim diye demiyorum,aklında olsun evet belki birgün yolun düşer.

      Sil
  3. Samsun çok görmek istediğim şehirlerden. İnşallah bir gün gidebilirim canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin gibi gezmeyi seven biri mutlaka görmeli buraları,umarım en kısa zamanda gezme fırsatı bulursun.😊

      Sil