26 Şubat 2019 Salı

Tökezleme taşları Stolpersteine


                                                   
       Merhabalar;
         Bugün sizlere tökezleme taşlarından bahsetmek istiyorum. Yaşadığınız yer Almanya olunca sürekli soykırımla ilgili birşeylerle karşılaşma olasılığınız oluyor.Berlin özellikle soykırım tarihiyle turist alan bir şehir  insan elinde olmadan etkileniyor.Dolasıyla sizlerle 2.kez Yahudi soykırımı ile ilgili bir yazı paylaşıyorum.





     Tökezleme taşları yalnız bir kentte değil, Almanya’nın ve Avrupa’nın başka yerlerinde de var.

     Yalnız Berlin’de yedi bin kadar taş var. Gunter Demnig döşemeyi akıl eden ve senelerdir bu taşları döşemeyi sürdüren kişinin adı.
       Demnig, tökezleme taşları (Stolpersteine) ile Nazi Rejimi tarafından öldürülen veya ölüme sürüklenen insanların tek tek anılmasını ve akılda tutulmasını istemiş.Her taş bir kişi, her yaştan bir insan demek. Yok edilenlerin birer birer anılması,yaşanan soykırımın unutulmamasını istemiş. Her taş, bir bireyin en son yaşadığı veya çalıştığı yerde, binaların önündeki kaldırımda yer alıyor.



                                                

                     Burdan 4 kişi alınmış biri 10 yaşında Sally Leske, Theresienstadt toplama kampında 20 Eylül 1944 tarihinde  öldürülmüş.Evinden çıkarıldıktan 2 yıl  sonra, diğerlerinin akibeti belli değil.


                                               


   Tek bir noktada, büyük bir anıt değil, tam tersine yaygın bir bellek çalışması olarak, en geniş anma çalışması olarak görülüyor.Yolda yürürken birden karşınıza çıkan ve Yahudi soykırımında katledilmiş bir kişinin doğum tarihi, götürüldüğü kampın adı, hangi tarihte, hangi toplama kampında öldürüldüğü ve bir zamanlar bu kişinin önünde durduğunuz evde yaşadığını görmek insanı tökezletmenin ötesinde bambaşka duygulara yönlendiriyor.
       Almanya’dan kuzeye Norveç’e, oradan doğuda Rusya, güneyde İtalya ve Yunanistan’a dek dağıtılmış bu yaşlar. Nazilerin tuttuğu o uzun istenmeyenler listesindekiler  yahudiler  Yeterince saf olamayanlar, yanlış türden dine inananlar,Romanlar, eşcinseller, bedensel ve  zihinsel engelliler, siyahlar, Yehova Şahitleri, asker kaçakları, sosyal demokratlar, sosyalistler, komünistler, direnişçiler, partizanlar...
         Milleyeti,dini,ırkı,sosyal statüsü ne olursa olsun milyonlarca insan çoluk çocuk,genç yaşlı, kadın erkek denilmeden katledildi.Almanlar vicdanlarını rahatlatmak ve unutulmasına imkan tanımamak  için bu anıtları,anmaları çok göz önünde yapıyorlar.
          Ben her seferinde bu taşlara takılıyorum eğilip bakıyorum burdan alınan ailenin bebeği,çocuğu varmıydı diye çünkü savaşların en masumu ve günahsızı onlar.😔
        Zaten amaçta bu; Tökezleme taşlarının üstündeki yazıları okumak için eğilen kişi, kurbanlar önünde eğiliyor.

12 yorum:

  1. yahudi soykırımı tam bir felaket insanlık tarihinin en acı olaylarından beri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef ki öyle,o kadar masum insan yitip gitmiş ki akıl almıyor.

      Sil
  2. görmedin de mi son yazımıııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüm,teşekür ederim.Furkan arkadaşımıza hayırlı tezkereler dilerim.

      Sil
  3. Soykırım çok ilgimi çektiği için devamlı onunla ilgili kitaplar okuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef ki tarihsel gerçeklerden biri,unutulmaması gerekiyor ki tekrar yaşanmasın.

      Sil
  4. Unutulamaz bir soykırım ve sürekli yeni detaylar öğrendiğimiz Naziler. Sürekli denk geliyorum Nazilerin Mega Yapıları, Nazilerin Karanlık Yüzü vb bir çok belgesel. Bu paylaşımın içimi ısıttı diyebilirim. O yok yere katledilen insanlar için yapılmış küçük taşlar beni heyecanlandırdı. Çok ince düşünülmüş harika bir olay. Çok çok teşekkür ederim paylaşımın ve emeğin için 🙏

    YanıtlaSil
  5. Çizgili çorap,
    Beğenmenize sevindim.Kabul ettikleri soykırımı unutturmamak adına günlük hayatta sokakları müze haline getirerek bir manevi rahatlama sağlarken,turizmdende kazanç sağlıyorlar.

    YanıtlaSil
  6. ne etkileyici bişi yaaa.

    YanıtlaSil
  7. Çok etkileyici bir çalışma .İnsanın insana ettiği yıllardır bitemedi gitti:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef en çokta masumlar zarar görüyor😔

      Sil